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Consultation on the Railways and Other Guided Transport Systems (Miscellaneous 

Amendments) Regulations 

Dear Stefano 

Thank you for the opportunity to comment upon the proposed changes to the ROGS 
Regulations.  We are supportive of ORR’s efforts to make the regulations more streamlined 
but at the same time, relevant; on the whole, we are supportive of the changes proposed. 

 
 
Yours sincerely 
 
 
 
Louise Shaw 
Head of Engineering 
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Question 1: Do you have any comments on ORR’s role as certification body? If so, please 
state.  

ATOC’s members would support mechanisms for the certification requirements for Entities in 
Charge of Maintenance (ECM) to enable delivery in the most efficient, best value way.  The 
creation of a market for such services is conventionally thought of as being a way to ensure 
that services are value for money; at this stage it is hard to say whether a market exists or 
will exist.  In the absence of such a market, the use of ORR’s capabilities to deliver 
certification seems appropriate. 

As Railway Undertakings, each of whom requires a Safety Certificate in order to operate, we 
have confidence that ORR’s processes and tools efficiently ensure a proper examination of 
competence of potential ECMs. 

Question 2: Do you have any comments on the proposed new regulation 4(4A) of EARR? If 
so, please state. 

No 

Question 3: Do you agree with the proposed approach for carving out specific railway 
systems from the mainline railway requirements in ROGS through the use of an Approved 
List? Please explain your answer.  

The use of an Approved List of exemptions is a pragmatic solution to clarify where the 
mainline exists, or not, and is easier to maintain than listing the UK mainline by routes 
which would be the alternative approach. 

Question 4: Are there any systems that should not be on the Approved List? Please identify 
them if so and explain why they should not be exempted. 

ATOC is not aware of such systems. 

Question 5: Are there any systems that are not on the Approved List that should be? Please 
identity them if so and explain why they should be included. 

ATOC is not aware of such systems. 

Question 6: Do you agree with the proposal to issue one safety certificate instead of two? If 
not, please explain why. 

Issuing one certificate removes any potential conflicts between submissions as presumably 
only one combined submission and associated SMS is required and needs to be maintained. 
This is both less costly for the applicant and regulator. It is therefore a sensible approach. 

Question 7: Do you agree with the proposal to remove from ROGS the requirement for 
mainline operators to carry out safety verification? Please explain your answer. 

Yes for two reasons:  The introduction of the CSM on Risk Assessment and Evaluation has 
caused the SV requirement to be redundant; prior to the existence of the CSM RAE, we 
could think of almost no circumstances for rolling stock in which a change which triggered 
the requirement for SV which didn’t also trigger the requirement for Authorisation to Place 
into Service, with all that entails; the only circumstances we could envisage SV being used 
involved rolling stock not in scope of the Interoperability Regs.  Change management 
processes are part of the requirements of an SMS, so we foresee no circumstances for 
mainline operators of conventional trains to have to apply SV. 

The proposal to remove SV from the regulations, and hence remove the doubt that may 
have otherwise existed is welcomed. 

Question 8: Do you agree with the proposal to make the 28-day consultation period run 
concurrently with ORR’s four month processing time? Please explain your answer.  
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Yes.  The 28 day “suspension” in the process awaiting consultation responses adds no value 
to the task. It generally take ORR around 6 weeks to draft an issue log based on their own 
review, it is a simple matter to run both ORR and external review concurrently and combine 
issue logs. The proposal also reduces pressure on new franchisees to produce a new 
submission for Safety Certificate/Authorisation within a very short time frame. 

Question 9: Do you agree with the proposal to remove the requirement for non-mainline 
operators to submit annual safety reports to ORR? Please explain your answer.  

Yes, we agree but with some reservations; we would raise concern with the risks and safety 
performance when such operators are running on the mainline e.g. Pelaw-Sunderland.  
Presently such operations are included within the statistics used for safety risk modelling 
and would be now excluded by this proposal. The revised Reg 20 appears not to require 
such operators to submit their data when running on the mainline.  This requires 
clarification. 

Question 10: Do you agree with the proposal to clarify that the monitoring arrangements of 
the controller of ‘safety-critical work’ have to be suitable and sufficient? Please explain your 
answer.  

No, as this is already in place during assessment of the application for a safety 
certificate/authorisation where it clearly states that risks have to be identified, controlled, 
and monitored. The Competence Management System is a risk control measure and is 
included in the application. If an applicant’s measures are not “suitable and sufficient” then 
this would form grounds for refusal to issue the certificate, and/or issuing of an 
Improvement Notice as they are not monitoring their risk control measures. Regulation 19 
already requires “effective” monitoring to be in place, and Regulation 24 requires so far as 
reasonably practicable, management and supervision arrangements to be in place. 

This will be further reinforced by CSM Monitoring in coming months. Adding the words 
“suitable and sufficient” does not remove the need for some form of value judgement to be 
made and would be argued in the Courts regardless of their inclusion. It also raises the point 
that if “suitable and sufficient” is added for this one activity, it would need to be added 
uniformly throughout the Regulations, otherwise implying that other control measures are 
not required to be (as) suitable and sufficient! 

Question 11: Do you have any other comments in relation to the issues raised in this 
consultation document (and annexes)? 

It is helpful to have access to a consolidated version of the draft regulations as part of the 
consultation process. 

 


