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 Issue 
 
 
 
 
 
 
 
 
Detail 
 
 

Some employers in the railway industry (especially labour-only 
subcontractors) claim to have a very high turnover of staff, and have 
expressed concern that workers may leave their employment, often after 
only a comparatively short time, without returning issued PPE. This has 
substantial cost implications, and employers have asked whether they 
may levy a returnable deposit as an incentive to ensure employees give 
the equipment back. 

1. Under HSW Act s.9, an employer cannot charge for anything ‘done or 
provided in pursuance of any specific requirement of any of the relevant 
statutory provisions’. The Personal Protective Equipment at Work 
Regulations 1992 (PPEWR 92) are relevant statutory provisions, so no 
charge may be made for any PPE required to be provided under them 
or the other circumstances listed in PPEWR 92 regulation 3.  

2. However, the policy does allow employers to charge for PPE which is 
provided for other reasons - for example company policy or arising out 
of a contractual requirement for employment - and not under a relevant 
statute. Therefore, schemes for part payment towards the cost of PPE 
are still permitted, provided that the PPE is not for use in circumstances 
where regulation 4 of PPEWR 92 requires it to be provided because 
risks would not otherwise be adequately controlled.  

CHARGING A DEPOSIT FOR PPE 

3 It is important to distinguish between situations where PPE is required 
by PPPEWR and those where it is not, but the employer has a rule 
requiring workers to wear it. In the latter case, ORR has no role. 

4 An employer cannot ask for money from an employee for PPE, 
whether it is returnable or not. This includes agency workers if they are 
legally regarded as employees. However, if employment has been 
terminated and the employee keeps the PPE without the employer’s 
permission, then as long as it has been made clear in the contract of 
employment, the employer may be able to deduct the cost of the 
replacement from any wages owed. 

5 Where employers wish to charge, once employment has ceased, to 
ensure return of PPE (or includes the provision for doing so in a contract 
of employment), Inspectors should advise that this becomes primarily a 
civil matter to do with contracts of employment and company rules, and 
as such not enforceable by ORR. Enquirers should be encouraged to 
seek advice from a competent employment law specialist.  
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Action  
 
 

Inspectors are asked to note the above advice, and should not seek to 
become involved in disputes about charging for PPE where employment 
has ceased and there is a dispute about PPE not having been returned. 
Inspectors should only intervene where there is evidence that a breach 
of s.9 of HSWA by an employer is leading to a breach of HSW Act s.2 or 
relevant statutory provisions in relation to employees. 
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