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Dear Mr Carey 

RE: Consultation on review of railway safety regulations 

Thank you for providing us with an opportunity to comment on the ORR's proposals to modernise 
the railway safety regulations. We note that these are being made with the intention of simplifying 
and updating the regulations in line with the Government's Red Tape Challenge. We support this 
but believe ORR can go further. 

We believe that a compelling argument can be made that obviates the requirement for any new 
regulations with respect to the mainline railway; the existing regulations for the mainline railway 
could simply be withdrawn with residual requirements identified as necessary being added to 
Railway Group Standards. 

However, recognising that the ORR might not ultimately share this view, we have, in responding to 
the individual questions in the consultation document, given separate answers according to 
whether there will be: no specific mainline regulation (ATOC's favoured outcome), a dual regulation 
approach i.e. separate discrete regulations for mainline and non-mainline railways, or a single set of 
regulations for both mainline and non-mainline railways (as is currently the case). 

Response to individual questions 

Q1: Do you agree that we should revoke regulations 3, 5, 6 and 7 of MPR 97? If you do not support 
the revocation, please tell us why. 

YES. 

Q2: Do you agree that regulation 4 (means of communication) should be retained in its modified 
form? If you do not support the retention of this provision, please say why. 

If no specific mainline regulation, or 

If dual set of regulations introduced: 
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NO - As the consultation document notes, the Technical Specifications for lnteroperability cover 
this requirement for rolling stock and therefore there is no need to retain the requirement in 
respect of mainline railways. There are many other passenger safety systems, e.g. door egress 
devices, public address, etc., that are required to be maintained by operators on an ongoing basis 
which are not subject to separate specific regulations. We can identify no reason why means of 
communication should be an exception. 

If single set of regulations retained: 

YES -for the reasons stated in the consultation document, there would be an on-going need for the 
requirement in respect of non-main line railways. 

Q3: Do you agree that we should retain a regulation to mandate the use of a train protection 
system? If not, why? 

NO- lt was legitimate to include requirements pertaining to train protection systems in the Railway 
Safety Regulations 1999. At the time such a system was not mandated and there was a requirement 
to introduce one in line with the recommendations contained within the Hidden Report . 

However installation of TPWS, which the ORR accepts constitutes such a system, was completed in 
2003. ATOC accepts that having an operational train protection system in place is a fundamental 
safety requirement, but in this respect it is no different than having in place a functioning braking 
system. We consider that the generic requirements contained in the Health and Safety at Work Act 
(HSWA) and the Safety Directive, which operators must demonstrate they meet through their 
Safety Management Systems (SMS) in order to be certificated by the ORR, along with the specific 
Railway Group Standards applicable to train protection systems, are sufficient to ensure the on­
going provision of a train protection system. Retaining a separate regulation is an unnecessary 
duplication and a missed opportunity to meet the Red Tape Challenge. 

Separate to the above, we note that Clause 4.10 states that compliance with the (train protection 
system) legislation can be achieved by TPWS and Automatic Train Protection (ATP) systems, 
including ERTMS. We presume that tripcocks (as fitted to a number of units operated by First 
Capital Connect, London Overground and Merseyrail) qualify and believe this should be explicitly 
stated . 

Q4: What are your views on the proposed changes to the drafting of the regulation relating to train 
protection systems? Are there any further changes you feel we should make? 

As mentioned in our response to Q3, we believe that there is a compelling case that there is no 
need for a regulation relating to mandating the use of a train protection system. 

However, we have a number of comments if a regulation relating to train protection systems is 
retained. 



a. 	 Our prime concern is that the ORR does not recognise that achieving the aspiration of a 
properly functioning train protection system places reliance on both the infrastructure 
manager and the operator. There are several specific references to the arrangements that 
the operators must put in place, both in the consultation document (in sections 4.11 and 
4.12) and the revised regulations, but equivalent requirements for the infrastructure 
manager appear to be absent (other than a brief reference under 'Assumptions' on page 50). 

The correct operation of any train protection system is reliant on the correct operation of 
both train based and infrastructure based equipment. The latter is something over which 
the operator has no control. The absence of any requirements for the infrastructure 
manager is an omission which needs to be addressed should this proposed regulation be 
adopted. 

b. 	 The ORR seems to be suggesting that there are operators which do not have management 
systems in place in respect of train protection. Clause 4.12 states " In practice, many 
operators already have these arrangements in place ... " with the implication that there are 
operators which do not have such systems in place. Related to this is the assertion in the 
impact assessment on page 46 that "Train Protection systems that were already installed 
would be at risk of poor maintenance and falling into states of disrepair rendering them 
unsaf e potentially". What is the basis of the statement and assertion? 

c. 	 lt is noted that Clause 4.11 refers to the system being "properly maintained." We believe 
that this should refer to it being "properly functioning", i.e. the requirement should be 
defined in terms of what must be achieved, not how it should be achieved. 

d. 	 Referring again to the train protection management system discussed in Clause 4.11, the 
ORR needs to provide clarity with respect to its intent. What is ORR trying to fix that is not 
covered by existing regulations and genera l duties on those operating the system? 

e. 	 lt is noted in Clause 4.11(ii) of the consultation document that the train protection 
management system will "provide fo r monitoring and regular assessment." This is not in 
accordance with the text of the draft Regulation 3. (2) (c) in relation to the train protection 
management system wording. i.e. "provides for continuous monitoring and regular 
assessment of the safety performance achieved by the train protect ion system" which is 
suggesting something significantly different. The ORR should provide clarity with respect to 
this new proposed requirement. 

f. 	 Overall, our view is as stated in our answer to Q3, i.e. a train protection system is 
conceptually no different from the train braking system. As part of their SMS, operators 
have maintenance plans in place for the rolling stock they operate which are designed to 
ensure that all safety systems operate correctly. We see no justification for why the train 



protection system should be subject to specific regulation when other vehicle based systems 
-including those on which the train protection system relies, i.e. the braking system, are not 
singled out in this manner. 

g. 	 The requirements proposed to be placed on operators for the "train protection 
management system" should be discarded since: 

i. What is meant by a "train protection management system" isn't clear and the ORR 

has thus far been unable to provide clarity, either in the consultation document or 

when asked at a recent meeting. In particular it isn't clear what the ORR have in 

mind for the "continuous monitoring ... of the safety performance of the train 

protection system." 

ii. The requirements as written only address one side of the interface of such a system. 

iii. Monitoring failures of TPWS equipment is undertaken as part of routine TOC fleet 

reliability monitoring procedures. Any concerns with respect to the reliability or 

maintenance of the TPWS system would be identified and acted upon as part of 

these existing processes. 

iv. Operators are already required to maintain the train protection system equipment as 

part of their maintenance plans which in turn form part of their SMS (that is 

certificated by ORR}- the proposed requirements would duplicate this 

v. lt should be for the industry to determine how "a properly functioning train 

protection system" is achieved. 

QS: In the proposed new definition of "relevant approach", should 60mph be converted to 95km/ h 
or 100km/ h? 

lt is not clear why the imperial units are being replaced with their metric equivalent since the 
railway network signage remains in the former. Beyond this, we note that RSSB Guidance Note 
GI/GN7608 - Guidance on the Conventional Rail and High Speed Infrastructure Technical 
Specifications for lnteroperability includes a table of 'speed conversions' (Table G 1} which equates 
lOOkm/h to 60mph- we suggest that for consistency lOOkm/h should be used in the new definition 
- if replacement is to occur. 

Q6: Do you agree that we should retain the regulation to prohibit the use of Mark 1 rolling stock, 
with the proposed changes to the exemption system? If you do not support the retention, please tell 
us why? 

If no specific mainline regulation 



Qualified NO - There are very few such Mark 1 vehicles in existence now and hence the risk is 
considered very low. However, since one of the aims of the initial regulations was to ensure the 
phasing out of Mark 1 vehicles, the residual need to prevent access to the network could be 
achieved by other means (e.g. removing grandfather rights for all vehicles not currently on the 
National Vehicle Register, and through changes to Railway Group Standards). 

If single set of regulations retained: YES. 

If dual set of regulations introduced: 

Mainline railway regulations: YES. 
Non-mainline railway regulations: Would not be applicable. 

Q7: Do you agree that regulation 5 (prohibition of hinged doors) should be revoked? If you do not 
support revocation, why do you think it should be retained? 

Qualified YES - One of the aims of the initial regulations was to ensure that hinged doors in 
operation on the network were fitted with secondary locking mechanisms. We believe that there is 
a continuing need to prohibit the operation of such vehicles on the mainline railway unless such 
vehicles are fitted with secondary door locking. However, Clauses 4.19 to 4.23 indicate a belief on 
the part of the ORR that hinged doors are synonymous with Mark 1 rolling stock. This is not the 
case. The HST fleet along with the majority of loco hauled Mark 3 coaches as well as the smaller 
number of Mark 2 coaches still in regular service on the mainline railway are all fitted with hinged 
doors. The residual need to prevent access to the network could be achieved through changes to 
Railway Group Standards. 

QB: Do you agree with our approach to issuing exemptions under the new Regulations? If not, please 
tell us why? 

If no specific mainline regulation: YES 

If dual set of regulations introduced: 

Mainline railway regulations: YES- for the reasons stated above. 
Non-mainline railway regulations: Would not be applicable. 

If single set of regulations retained: YES - although it potentially conflicts with the safety directive 
aims to avoid specific national rules (thereby exemptions) 

Q 9: Do you agree that the remaining provision in force can be revoked? If not, please tell us why? 

YES. 



Q10: Do you agree with our assumptions in the impact assessment? If not please tell us why or if 
there are there any otherfactors that you think we should take into account? 

Train protection management system requirements 

In the absence of a clear description of what the ORR is expecting in respect of a train protection 
management system (see answer to Q4 above) it is not possible for us to assess the validity of the 
assumptions used in the impact assessment. 

Exemptions for Mark 1 vehicles 

This is of limited relevance to us as none of our members regularly operates Mark 1 rolling stock, 
hence no comment. 

Additional point 

We also note that the description included at the top of page 41 refers to 'train operating systems' 
- presumably this should say 'train protection systems' 

Qll: Do you have any views or evidence that would help inform our development of an enforcement 
flexibility propo?al? 

We have no such views or evidence but would support the intention described in Section 8 if the 
agencies believe there is merit. 

Other comments on the draft regulations 

Stop Signal Definition 

Should a revised regulation be published there will be a need to update the definition included in 
the regulations for a "stop signal." The reason for this is that the European Train Control System 
(ETCS) does not rely on physical stop signals - since it places reliance on granting movement 
authorities. Should the need arise the ETCS system intervenes to prevent a train from passing the 
extent of these movement authorities. Therefore the definition of "stop signal" needs to be 
updated to incorporate this "end of authority" - which is, in effect, the equivalent of a stop signal 
for ETCS. 

Regulation 3. (3) (b) 

As written this regulation would appear to exempt trains that operate e.g. between Richmond -
Gunnersbury or Queens Park - Harrow and Wealdstone from being fitted with operational train 



protection systems. Is this a correct interpretation of this regulation, or should the regulation state 
that these trains must be fitted with operational LUL train stop equipment in order to operate? 

Regulation 4. (2) 

As written this regulation would appear to grant LUL the ability to operate any Mark 1 rolling stock 
on the mainline network- should they obtain the necessary Safety Certificate. For what reason has 
this exemption been specified in this way? 

In Conclusion 

ATOC believes there is scope to go beyond the proposals presented by ORR- since the railway has 
significantly evolved since the regulations came into force and the advent of Technical Standards for 
lnteroperability have rendered the need for such regulations obsolete. 

ATOC believes that Railway Group Standards are a more suitable "home" for any residual 
requirements and therefore there is no need for revised regulations and the existing regulations 
could be withdrawn. 

Yours sincerely, 

Gary Cooper 

Director of Operations, Engineering and Major Projects 


